Nieuwsbrief oktober 2017: Meer vacatures dan werkzoekenden, what to do?

Wat als er meer vacatures dan werkzoekenden zijn? Dat dat het geval is, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan het einde van Q1 2017 stonden er maar liefst 184.000 vacatures open. Dat zijn er 13.000 meer dan een kwartaal eerder en daarmee de sterkste stijging tussen kwartalen in ruim tien jaar tijd.
Bij het invullen van de vacatures wordt het pas duidelijk waar de schoen wringt: er zijn namelijk momenteel een stuk minder werkzoekenden dan aanbod. Ook vacatureplatform Indeed ziet een trend. Vooral in de Randstad is er pittige concurrentie onder de werkgevers: in bijvoorbeeld Amsterdam zijn er bijna 1,3 x zoveel openstaande vacatures als werkzoekenden.

En dat het lastig is om te zorgen dat jouw vacature eruit springt en de juiste kandidaten aanspreekt blijkt: na 60 dagen staat in de Randstad meer dan een kwart (28% om precies te zijn) nog open.
Belangrijk dus om te zorgen dat jouw vacature eruit springt bij de juiste doelgroep. Dat doe je bijvoorbeeld door:

  • Te zorgen voor een passende functienaam. Voorbeeld: ‘Accountmanager MKB met focus op buitendienst’ vertelt een stuk meer dan ‘Sales medewerker’. Of ‘Commercieel gerichte data-analist met ervaring in SQL’ in plaats van simpelweg ‘Analist’.
  • Beeldmateriaal. Plaats representatieve foto’s of video’s in je vacature. Zo krijgt de sollicitant meer en vooral een completeer beeld van jouw bedrijf, en kan hij of zij meteen meer inschatten of dit bij hem of haar past.
  • Wees duidelijk en zo volledig mogelijk in wat je zoekt: geef aan welk niveau je zoekt (bijvoorbeeld ‘0-2 jaar ervaring’ of ‘medior, vanaf 3 jaar ervaring’) en of voor hoeveel uur per week je de functie kunt invullen. Vaak zoeken sollicitanten op termen als ‘fulltime’, ’32 uur’ of ’2 jaar ervaring’. Zo word je sneller gevonden door relevante kandidaten.

Meer weten? Talentlinker helpt je graag bij het scherp krijgen van wat je zoekt, om dit vervolgens in een aantrekkelijke vacature te gieten. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken

Vriendelijke groet,
Maaike Agricola