Nieuwsbrief februari 2018: Wat je niet mag vergeten bij het opstellen van nieuwe doelen

Met januari alweer achter de rug is het nu écht tijd om te gaan focussen op je doelen voor dit jaar. Voor de één betekent dit een gezondere levensstijlvoor de ander het vinden van een nieuwe stage of baan en weer een ander is dit jaar pas tevreden als hij/zij de bedrijfsdoelen behaald heeft. Wat je doel ook is, het is verstandig om de volgende dingen in je achterhoofd te houden tijdens het opstellen van je doelen:

  • Maak je doelen niet té specifiek. Houd ruimte over voor verandering; het opstellen van specifieke doelen zorgt juist voor een vernauwing van het blikveld. En dat wil je niet, je wilt uiteraard je blikveld vergroten!
  • Stel doelen op voor de korte én lange termijn. Je verliest al snel je focus op de lange termijn, wanneer je enkel doelen voor de korte termijn opstelt. Een doel opstellen voor deze week is immers tastbaarder dan een doel voor over een jaar. Maar ook lange termijn doelen kunnen je verder brengen! Probeer daarom je lange termijn doel op te delen in verschillende korte termijn doelen, zodat je doelen tastbaar zijn, maar je ondertussen ook actief blijft werken aan je lange termijn doel.
  • Stel niet te veel doelen. Bij het stellen van (te) veel doelen, is men toch geneigd om zich alsnog te focussen op één doel. Stel daarom niet teveel doelen op, zodat je kwaliteit blijft leveren bij het
  • behalen van je doelen.
  • Maak je doelen niet té uitdagend. Hoewel ik het stellen van uitdagende doelen zeker niet afraad, wil ik je wel op het hart drukken om de grens niet te veel op te zoeken. In de afgelopen jaren was het eerder regel dan uitzondering dat te uitdagende doelen tot risicovol gedrag leiden. Denk aan de bankencrisis: het doel om zoveel mogelijk leningen te verstrekken was te uitdagend en te risicovol en banken gingen failliet. Dat punt bereiken lijkt me wat zonde van al je harde werk, toch?

Met deze tips op zak hoop ik dat jullie weer een stapje dichterbij zijn bij het behalen van jullie doelen. Veel succes dit jaar!

Hartelijke groeten,

Debbie Camerik